Korpligan

fredag 13 mars 2015

Duvhök

Jag har under vintern fotograferat duvhökar vid några tillfällen. Som många andra fotografer är jag mycket förtjust i den vackra duvhöken, skogens jägare. Duvhöken betraktas som en skogsfågel men faktum är att den är mycket anpassningsbar och jagar även regelbundet i stadsmiljö. Den är egentligen ganska vanlig men man brukar inte se den så ofta då duvhöken ofta är ganska diskret i sitt uppträdande.

Det är intressant att se hur stor respekt andra fåglar har för duvhöken, jag har exempelvis vid ett par tillfällen sett hur en liten duvhökshanne jagat bort flockar med korp för att få äta ifred. Precis som hos sparvhöken är duvhökshonan betydligt större och tyngre än duvhökshannen. Att korparna var fler och större hjälpte inte.

Den första bilden visar en ung duvhök som gömmer ett "byte" under vingarna, kanske för att det var en annan duvhök i närheten. Den fjärde bilden visar en ung duvhök som sitter och ropar, vid detta tillfälle var det en annan duvhök som svarade på ropen. Passade även på att filma detta. Under samma dag så blev jag också vittne till och fick bilder på ett rejält slagsmål mellan två unga duvhökar. En minnesvärd dag i gömslet!

Sista bilden är från föredraget om rovfåglar som jag höll på Bohusläns museum i slutet av februari, tack till er som kom och lyssnade och tack för alla kommentarer efter bildvisningen.

Ha det bra
Lars

Håll dig borta!


Duvornas skräck!

Duvhök som håller på att blinka.Ung duvhök som sitter och ropar.
 

Blicken, duvhök i gryningen.